Enorm veel mensen hebben vluchten gemist en de reputatie van Schiphol ging diep 'down the drain'. Met de zomer in aantocht, terwijl er nog gigantische personeelstekorten zijn, is het maar de vraag of de problemen van 2022 goed opgelost gaan worden. Daarom heb ik in deze gids een flink aantal tips geschreven hoe je de rijen zoveel mogelijk kunt vermijden, maar vooral hoe je het comfort van je reis significant kunt verbeteren.
Als je veel vliegt, kan je vrijwel altijd priority krijgen bij check-in, security en boarden, maar de eisen voor je in een bepaald level komt zijn niet mals: Je moet vele uren vliegen bij een bepaalde alliantie om hiervan gebruik te kunnen maken. In dit artikel schrijf ik ook wat hiervoor op het moment van schrijven (maart 2023) de handigste stappen zijn. Let op: Dit verandert vrij geregeld dus check altijd hoe iets zit op dit moment.
Direct ook de simpelste en goedkoopste optie. Er zijn voor de security filters meerdere ingangen: Van Shengen naar Non-Shengen en andersom is er tussen Departures 1 en Departures 2 een gang. Houdt er wel rekening mee dat de paspoortcontrole ook altijd langer kan duren. Door te kijken hoe druk het is op de vloeren van security kan je soms sneller uitkomen bij een andere security doorgang. Bijvoorbeeld als je achter Check-in desks 14 en 15 kijkt is er een doorgang naar security zowel voor Shengen als Non Shengen waar vaak een minder lange rij staat dan bij de reguliere doorgangen, vooral als het druk is.
Let op dat dit niet geldt voor EasyJet of alle Low Cost maatschappijen die vanaf de M pier vertrekken, mits ze naar Shengen bestemmingen gaan.
Het probleem met het vinden van snelle routes is dat alles nog steeds vrij onvoorspelbaar is. Daardoor raad ik alsnog altijd aan op tijd te komen op de luchthaven. Daarnaast zijn de prijzen niet mals voor een broodje of koffie, dus neem wat mee van huis. Gelukkig kan je tegenwoordig ook vloeistoffen meenemen door de scanner, dus een thermoskan koffie, sap of wijn is tegenwoordig geen probleem meer vanaf Schiphol. Alleen niet in te grote hoeveelheden.
Handige optie van Schiphol: Reserveer een tijdsslot om exact door die tijd door de beveiliging te gaan.
Reserveer een tijdsslot op de site van Schiphol
Er zijn gelukkig op het internet genoeg bronnen te vinden hoe je een Frequent Flyer status kan behalen van een van de drie allianties. Een beetje Googlen en je komt een heel eind. Er zijn drie grote allianties, die vrijwel alle privileges met elkaar delen. Dus het is het best om vooral gebruik te maken van dezelfde alliantie om zo snel mogelijk bij een level te komen dat waardevol genoeg is om in ieder geval Loungetoegang en Priority te hebbben. In dit hoofdstuk heb ik het even over het KLM / Air France programma, omdat je daar het snelst iets aan hebt.
Er is enorm veel te vinden over het KLM Flying Blue programma. De Silver status heeft als grootste voordeel gratis baggage te kunnen inchecken, de Gold status heeft als grootste voordeel SkyPriority (bij check-in, security en boarden) en lounge toegang.
Om zo snel mogelijk een status te behalen, moet je een bepaald aantal XP (Experience Points) verdienen binnen een periode van 12 maanden. Hier zijn enkele strategieën om snel XP's te verzamelen en een Silver of Gold-status te behalen:
Houd er rekening mee dat het behalen van de Gold-status tijd en investering vergt, zowel in termen van reizen als financiën.
Het enige Credit Card bedrijf dat in Nederland voordelen biedt voor reizigers vanaf Schiphol is American Express (Vaak wordt afkorting AMEX gebruikt). De kaarten hebben verschillende voordelen en prijzen.
Een ‘branded’ kaart van ze is de American Express Flying Blue. Het voordeel hiervan is dat alle uitgaven hiervan in een bepaalde conversie naar KLM / Air France Flying Blue punten gaan, plus er komt een jaarlijkse toelage aan XP’s bij.
De originele kaarten doen niets met Flying Blue of XP’s maar geven voor uitgaven American Express punten. Deze zijn later om te zetten naar punten van verschillende Frequent Flyer programma’s om zo te kunnen gebruiken voor Award Tickets (tickets met punten) of Upgrades naar bijvoorbeeld Business Class.
De namen moet je niet verwarren met de Flying Blue statussen, dus ga er niet van uit dat je met een Gold Card direct Gold Member bent. Het grote voordeel van deze kaarten is dat je per jaar een aantal XP's krijgt. Alle informatie en voordelen staan op de website van American Express.
Grote voordelen aan de American Express Flying Blue Platinum kaart:
De klassieke American Express kaarten zien er op veel plekken in de wereld hetzelfde uit. Belangrijkste voordelen van de Platinum kaart zijn
Het grote nadeel aan American Express is dat de kaarten vanwege de hoge transactiekosten door veel winkels en webshops niet worden geaccepteerd. Winkels als Albert Heijn en Coolblue accepteren bijvoorbeeld geen AMEX kaarten. Maar bijvoorbeeld Jumbo, Dirk en Bol.com weer wel. Daarnaast is de kaart vrijwel overal in de Verenigde Staten te gebruiken en in veel hotels en restaurants. Ook kan je je kaart koppelen aan Paypal, dat iets vaker geaccepteerd wordt dan de AMEX kaart zelf.
Snelle security en grenspassage met een irisscan en altijd toegang tot Privium lounges en lounges die zijn aagesloten bij Priority Pass. Daarnaast nog 300 euro jaarlijks dinertegoed en een erg goede reis en autohuurverzekering.
Als je vaak naar Duitsland, Istanbul of naar de UK vliegt, kan een alternatieve airline ook uitkomst bieden.
Om bij Lufthansa een status te krijgen, moet je deelnemen aan het Miles & More loyaliteitsprogramma. Er zijn twee belangrijke statusniveaus bij Miles & More: Frequent Traveller (Silver) en Senator (Gold). Om een status te behalen en te behouden, moet je binnen een kalenderjaar voldoende statusmijlen verdienen. Hier zijn enkele tips om gemakkelijk een status bij Lufthansa te behalen:
Houd je voortgang in de gaten in je Miles & More-account en onthoud dat de status geldig is voor de resterende tijd van het huidige kalenderjaar, plus het hele volgende kalenderjaar.
Om bij British Airways een status te krijgen, moet je deelnemen aan het British Airways Executive Club loyaliteitsprogramma. Er zijn drie belangrijke statusniveaus in het programma: Bronze, Silver en Gold.
Silver geeft in ieder geval priority en loungetoegang.
Om een status te behalen en te behouden, moet je binnen een lidmaatschapsjaar voldoende Tier Points verdienen en een minimum aantal British Airways of partnermaatschappij vluchten voltooien. Hier zijn enkele tips om gemakkelijk een status bij British Airways te behalen:
Houd je voortgang in de gaten in je British Airways Executive Club-account en onthoud dat de status geldig is voor de resterende tijd van je huidige
Hoop dat Schiphol een fijne luchthaven blijft om vanaf te vliegen. Als je veel vliegt, kan het het best waard zijn om hiervoor een AMEX credit card aan te vragen, maar als je weinig vliegt is het de kosten niet waard. Het is prettig de zien dat Schiphol echt werkt aan verbeteringen om de doorstroming te verbeteren, maar personeelstekorten op vrijwel alle vlakken in de operatie maken het soms lastig. Kom op tijd en breng altijd respect op voor alle medewerkers die hun best doen je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Heb je nog tips of mis je opties, stuur me een mailtje of whatsappje!