logo

Met meer comfort reizen vanaf Schiphol, zelfs als er weer rijen zijn

Je hoeft geen minister te zijn om alsnog sneller en comfortabel te kunnen vliegen. Al reis je misschien met Transavia, maar er zijn een paar trucs om toch snel, efficiënt en met meer luxe te kunnen reizen.

Met meer comfort reizen vanaf Schiphol, zelfs als er weer rijen zijn

Mar 22, 2023

Enorm veel mensen hebben vluchten gemist en de reputatie van Schiphol ging diep 'down the drain'. Met de zomer in aantocht, terwijl er nog gigantische personeelstekorten zijn, is het maar de vraag of de problemen van 2022 goed opgelost gaan worden. Daarom heb ik in deze gids een flink aantal tips geschreven hoe je de rijen zoveel mogelijk kunt vermijden, maar vooral hoe je het comfort van je reis significant kunt verbeteren.

Als je veel vliegt, kan je vrijwel altijd priority krijgen bij check-in, security en boarden, maar de eisen voor je in een bepaald level komt zijn niet mals: Je moet vele uren vliegen bij een bepaalde alliantie om hiervan gebruik te kunnen maken. In dit artikel schrijf ik ook wat hiervoor op het moment van schrijven (maart 2023) de handigste stappen zijn. Let op: Dit verandert vrij geregeld dus check altijd hoe iets zit op dit moment.

Optie 1: Neem de rustigste doorgang

Direct ook de simpelste en goedkoopste optie. Er zijn voor de security filters meerdere ingangen: Van Shengen naar Non-Shengen en andersom is er tussen Departures 1 en Departures 2 een gang. Houdt er wel rekening mee dat de paspoortcontrole ook altijd langer kan duren. Door te kijken hoe druk het is op de vloeren van security kan je soms sneller uitkomen bij een andere security doorgang. Bijvoorbeeld als je achter Check-in desks 14 en 15 kijkt is er een doorgang naar security zowel voor Shengen als Non Shengen waar vaak een minder lange rij staat dan bij de reguliere doorgangen, vooral als het druk is.

Let op dat dit niet geldt voor EasyJet of alle Low Cost maatschappijen die vanaf de M pier vertrekken, mits ze naar Shengen bestemmingen gaan.

Er zijn meerdere security filters waar je je reis kunt beginnen.

Het probleem met het vinden van snelle routes is dat alles nog steeds vrij onvoorspelbaar is. Daardoor raad ik alsnog altijd aan op tijd te komen op de luchthaven. Daarnaast zijn de prijzen niet mals voor een broodje of koffie, dus neem wat mee van huis. Gelukkig kan je tegenwoordig ook vloeistoffen meenemen door de scanner, dus een thermoskan koffie, sap of wijn is tegenwoordig geen probleem meer vanaf Schiphol. Alleen niet in te grote hoeveelheden.

Optie 2: Reserveer een tijdslot voor beveiliging

Handige optie van Schiphol: Reserveer een tijdsslot om exact door die tijd door de beveiliging te gaan.

Reserveer een tijdsslot op de site van Schiphol

Optie 3: KLM Flying Blue status behalen

Er zijn gelukkig op het internet genoeg bronnen te vinden hoe je een Frequent Flyer status kan behalen van een van de drie allianties. Een beetje Googlen en je komt een heel eind. Er zijn drie grote allianties, die vrijwel alle privileges met elkaar delen. Dus het is het best om vooral gebruik te maken van dezelfde alliantie om zo snel mogelijk bij een level te komen dat waardevol genoeg is om in ieder geval Loungetoegang en Priority te hebbben. In dit hoofdstuk heb ik het even over het KLM / Air France programma, omdat je daar het snelst iets aan hebt.

Er is enorm veel te vinden over het KLM Flying Blue programma. De Silver status heeft als grootste voordeel gratis baggage te kunnen inchecken, de Gold status heeft als grootste voordeel SkyPriority (bij check-in, security en boarden) en lounge toegang.

KLM lounge

Om zo snel mogelijk een status te behalen, moet je een bepaald aantal XP (Experience Points) verdienen binnen een periode van 12 maanden. Hier zijn enkele strategieën om snel XP's te verzamelen en een Silver of Gold-status te behalen:

 1. Ken de eisen: Om Flying Blue Silver-status te behalen, heb je 100 XP nodig binnen 12 maanden. Voor Gold-status heb je 180 XP nodig binnen dezelfde periode. Plan je reizen en boekingen zorgvuldig om zo veel mogelijk XP te verdienen.
 2. Profiteer van promoties: KLM en Air France bieden soms promoties aan waarbij je extra XP kunt verdienen. Houd Flying Blue-promoties in de gaten en boek vluchten tijdens deze promotieperiodes om extra XP te verdienen.
 3. Kies langere routes: Je kunt meer XP verdienen door langere routes met meer tussenstops te boeken, omdat XP wordt toegekend op basis van het aantal vluchten en de afstand van elke vlucht. Overweeg om vluchten met tussenstops te kiezen in plaats van rechtstreekse vluchten om meer XP te verzamelen. Parijs is bijvoorbeeld een makkelijke overstap
 4. Gebruik partnerluchtvaartmaatschappijen: Flying Blue werkt samen met andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Delta Air Lines, Virgin Atlantic en meer. Door vluchten te boeken bij deze partnermaatschappijen en je Flying Blue-nummer op te geven tijdens het boeken, kun je XP verdienen voor je Flying Blue-account.
 5. Plan frequente reizen: Om snel XP te verzamelen, moet je regelmatig reizen. Probeer zoveel mogelijk zakenreizen of vakanties te plannen om je XP-totaal op te bouwen.
 6. Compenseer uitstoot: Je krijgt een goede hoeveelheid XP's als je een van de compensatieopties gebruikt.
 7. Als je Transavia vliegt kan je als je niet de goedkoopste tickets koopt (dus met baggage of flexibiliteit) ook XP's verdienen.

Houd er rekening mee dat het behalen van de Gold-status tijd en investering vergt, zowel in termen van reizen als financiën.

Entree KLM lounge

Optie 4: Credit Card met voordelen aanvragen

Het enige Credit Card bedrijf dat in Nederland voordelen biedt voor reizigers vanaf Schiphol is American Express (Vaak wordt afkorting AMEX gebruikt). De kaarten hebben verschillende voordelen en prijzen.

Een ‘branded’ kaart van ze is de American Express Flying Blue. Het voordeel hiervan is dat alle uitgaven hiervan in een bepaalde conversie naar KLM / Air France Flying Blue punten gaan, plus er komt een jaarlijkse toelage aan XP’s bij.

De originele kaarten doen niets met Flying Blue of XP’s maar geven voor uitgaven American Express punten. Deze zijn later om te zetten naar punten van verschillende Frequent Flyer programma’s om zo te kunnen gebruiken voor Award Tickets (tickets met punten) of Upgrades naar bijvoorbeeld Business Class.

Flying Blue American Express kaarten

De namen moet je niet verwarren met de Flying Blue statussen, dus ga er niet van uit dat je met een Gold Card direct Gold Member bent. Het grote voordeel van deze kaarten is dat je per jaar een aantal XP's krijgt. Alle informatie en voordelen staan op de website van American Express.

Grote voordelen aan de American Express Flying Blue Platinum kaart:

 • 60 XP bij Flying Blue per jaar: Handig om sneller een hoger niveau te halen.
 • Iedere uitgave krijg je Flying Blue miles voor, als je hier veel vaste lasten op kwijt kan, spaar je erg snel miles om tickets en upgrades te kunnen kopen.
 • Platinum for Two: Als je een platinum status hebt, kan je die delen met een partner of reismaatje.

American Express Platinum Kaart (€ 65,- per maand)

De klassieke American Express kaarten zien er op veel plekken in de wereld hetzelfde uit. Belangrijkste voordelen van de Platinum kaart zijn

 • Reis- en aankoopverzekeringen, en bij de Platinum ook een autohuurverzekering zodat je ook kunt claimen als je schade hebt gereden.
 • Privium (for two) incl. loungetoegang: Snel door security en paspoortcontrole. Daarnaast ook toegang tot de Privium lounges: Moderne lounges met een goed aanbod aan eten op vrijwel ieder moment van de dag.
 • Loungetoegang bij Priority Pass, American Express en Delta SkyClub lounges. Bij Priority Pass zitten veel lounges op (internationale) luchthavens aangesloten.
 • Dinertegoed: 150 euro in Nederland en 150 euro in het buitenland aan diner tegoed bij aangesloten restaurants.
 • Nog wat andere voordelen maar kijk op de site voor het huidige aanbod.

Niet overal geaccepteerd

Het grote nadeel aan American Express is dat de kaarten vanwege de hoge transactiekosten door veel winkels en webshops niet worden geaccepteerd. Winkels als Albert Heijn en Coolblue accepteren bijvoorbeeld geen AMEX kaarten. Maar bijvoorbeeld Jumbo, Dirk en Bol.com weer wel. Daarnaast is de kaart vrijwel overal in de Verenigde Staten te gebruiken en in veel hotels en restaurants. Ook kan je je kaart koppelen aan Paypal, dat iets vaker geaccepteerd wordt dan de AMEX kaart zelf.

Actie bij American Express: Ontvang 15.000 gratis AMEX punten bij aanmelding via deze link

Privium en Priority Pass zijn inbegrepen bij deze Credit Card

Snelle security en grenspassage met een irisscan en altijd toegang tot Privium lounges en lounges die zijn aagesloten bij Priority Pass. Daarnaast nog 300 euro jaarlijks dinertegoed en een erg goede reis en autohuurverzekering.

Optie 5: Vliegen met een andere alliantie

Als je vaak naar Duitsland, Istanbul of naar de UK vliegt, kan een alternatieve airline ook uitkomst bieden.

Star Alliance (Lufthansa, Turkish Airlines etc.)

Om bij Lufthansa een status te krijgen, moet je deelnemen aan het Miles & More loyaliteitsprogramma. Er zijn twee belangrijke statusniveaus bij Miles & More: Frequent Traveller (Silver) en Senator (Gold). Om een status te behalen en te behouden, moet je binnen een kalenderjaar voldoende statusmijlen verdienen. Hier zijn enkele tips om gemakkelijk een status bij Lufthansa te behalen:

 1. Plan je reizen: Om de Frequent Traveller-status te behalen, moet je 35.000 statusmijlen verdienen binnen een kalenderjaar. Voor Senator-status heb je 100.000 statusmijlen nodig binnen hetzelfde jaar. Plan je reizen en boekingen zorgvuldig om zo veel mogelijk statusmijlen te verdienen.
 2. Vlieg met Lufthansa en Star Alliance-partners: Je kunt statusmijlen verdienen op vluchten met Lufthansa en andere Star Alliance-partnerluchtvaartmaatschappijen zoals United, Air Canada, Swiss, Austrian Airlines, en meer. Zorg ervoor dat je je Miles & More-nummer opgeeft bij het boeken van vluchten bij partnermaatschappijen.
 3. Kies langere routes: Langere routes leveren meer statusmijlen op. Overweeg bijvoorbeeld om met een tussenstop te vliegen in plaats van direct, indien mogelijk.
 4. Vlieg vaak: Om snel statusmijlen te verdienen, moet je vaak vliegen. Probeer zo veel mogelijk vluchten te boeken en te profiteren van zakenreizen en vakanties om je status sneller te verhogen.

Houd je voortgang in de gaten in je Miles & More-account en onthoud dat de status geldig is voor de resterende tijd van het huidige kalenderjaar, plus het hele volgende kalenderjaar.

OneWorld (British Airways, Finnair etc.)

Om bij British Airways een status te krijgen, moet je deelnemen aan het British Airways Executive Club loyaliteitsprogramma. Er zijn drie belangrijke statusniveaus in het programma: Bronze, Silver en Gold.

Silver geeft in ieder geval priority en loungetoegang.

Om een status te behalen en te behouden, moet je binnen een lidmaatschapsjaar voldoende Tier Points verdienen en een minimum aantal British Airways of partnermaatschappij vluchten voltooien. Hier zijn enkele tips om gemakkelijk een status bij British Airways te behalen:

 1. Plan je reizen: Om Bronze-status te behalen, moet je 300 Tier Points verdienen en ten minste 2 in aanmerking komende vluchten maken. Voor Silver-status heb je 600 Tier Points en 4 in aanmerking komende vluchten nodig, en voor Gold-status heb je 1.500 Tier Points en 4 in aanmerking komende vluchten nodig. Plan je reizen en boekingen zorgvuldig om zo veel mogelijk Tier Points te verdienen.
 2. Vlieg met British Airways en Oneworld-partners: Je kunt Tier Points verdienen op vluchten met British Airways en andere Oneworld-partnerluchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines, Cathay Pacific, Qantas, en meer. Zorg ervoor dat je je Executive Club-nummer opgeeft bij het boeken van vluchten bij partnermaatschappijen.
 3. Kies langere routes: Langere routes leveren meer Tier Points op. Overweeg bijvoorbeeld om met een tussenstop te vliegen in plaats van direct, indien mogelijk.
 4. Maak gebruik van promoties: Houd promoties en speciale aanbiedingen van British Airways en partnerluchtvaartmaatschappijen in de gaten. Soms worden er extra Tier Points aangeboden voor bepaalde vluchten of routes.

Houd je voortgang in de gaten in je British Airways Executive Club-account en onthoud dat de status geldig is voor de resterende tijd van je huidige

Conclusie

Hoop dat Schiphol een fijne luchthaven blijft om vanaf te vliegen. Als je veel vliegt, kan het het best waard zijn om hiervoor een AMEX credit card aan te vragen, maar als je weinig vliegt is het de kosten niet waard. Het is prettig de zien dat Schiphol echt werkt aan verbeteringen om de doorstroming te verbeteren, maar personeelstekorten op vrijwel alle vlakken in de operatie maken het soms lastig. Kom op tijd en breng altijd respect op voor alle medewerkers die hun best doen je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Heb je nog tips of mis je opties, stuur me een mailtje of whatsappje!